mandag 10. juni 2013

Flere NSM utfordringer

Sist post omhandlet ene og alene om utfording 6 (shellcode analysis) som Nasjonal Sikkerhetsmyndighet har gitt ut i sin blog  i et forsøk på å bemanne en rekke stillinger. . I denne posten analyserer jeg flere av de andre utfordringene jeg klarte. Utfordringene er tilgjengelig her.

Utfordring 1

Kryptert tekst-streng:
PNRFNE PVCURE RE SBE YRGG.
SVAA SYRER HGSBEQEVATRE CNN FVXXREURGFOYBTTRA GVY AFZ.
Den krypterte teksten er Cæsar cipher, eller nærmere bestemt ROT13 kryptering hvor man endrer bokstavers basis-plass i alfabetet for å kryptere tekst, f.eks som å forskyve alfabetet 13 plasser til høyre som det gjøres spesifikt i ROT13 cipher.... Ved hjelp av Ruby og String.tr-funksjonen kan vi gjøre dette på en effektiv måte.
class Rot13 def self.decode(encoded_string) encoded_string.tr("A-Za-z", "N-ZA-Mn-za-m") end end encoded_string = "PNRFNE PVCURE RE SBE YRGG.\nSVAA SYRER HGSBEQEVATRE CNN FVXXREURGFOYBTTRA GVY AFZ." print Rot13.decode(encoded_string) # # Output: # $ ruby 1.rb # CAESAR CIPHER ER FOR LETT. # FINN FLERE UTFORDRINGER PAA SIKKERHETSBLOGGEN TIL NSM.
Caesar cipher Ruby-gem

Utfordring 2

ULFC://TXBYS.AKY.FLMG.FA/GSD/QM/GGXAEVDVFSRF? 

I oppgaven ser vi en tekst-streng som ligner mistenkelig på en web-adresse. Siden den kun krypterer bokstaver velger jeg å prøve ut Vigenère cipher-tabellen og. Siden vi ikke har peiling på nøkkel-ordet som eventuelt skulle brukes i cipher kan vi først prøve å se for oss at det står "http://blogg.nsm.stat.no/" om ikke annet, så finner ihvertfall deler av nøkkelen ved å konvertere http. Det viser seg å være NSM som er nøkkel-ordet brukt til å kryptere web-adressen. Dette har jeg prøvd å illustrere i bildet under, hvor på toppen man ser nøkkel ordet, og i kolonnen til venstre ser vi dekrypterte dataene.



Vi ser at ULFC blir NSMN så da har vi nøkkel-ordet og kan fortsette kryptering, enten ved hjelp av ruby eller på papiret. Uansett vei så ender vi opp med dette når strengen er dekodet: http://blogg.nsm.stat.no/tar/du/utfordringen?

Vigenére cipher Ruby-gem

Utfordring 4

Bildet som vises frem inneholder steganografisk data og det finnes mange forskjellige metoder for å skjule informasjon  ved hjelp av steganografi. Steganografi er en måte å skjule informasjon ved at meldingen opptrer som noe helt annet, som f.eks bildet. Første hintet får man når man søker etter fil-informasjon, da ser vi en kommentar på bildet som er uleselig. Kommentaren er krypert og når jeg ser på den krypterte tekst-strengen får jeg lyst å prøve ut Base64-biblioteket i Ruby / IRB.


Kommentaren er kryptert ved hjelp av Base64 kryptering og da kan vi jo egentlig bare tippe en gang på hvilket passord man kan trenge for å ta ut dataen som ligger skjult i bildet ;) For å hente ut dataen som ligger i bildet bruker jeg et program som heter "steghide", og vi prøver med NSM som passord. Under ser vi resultatet.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar